Tłoczenie roślin nasion oleistych na zimno

0,00

Opis

Głównym celem proponowanej technologii jest otrzymanie oleju z tłoczenia na zimno, który w większości przypadków jest głównym docelowym produktem. Ponadto na wyjściu otrzymujemy cenny produkt wysokobiałkowy – makuch. Przedstawione technologie są dość proste w montażu i konserwacji.

Minimalna ilość oleju tłoczonego na zimno – 10 kg/h (surowiec na wyjściu). Linia ta jest wykorzystywana do produkcji olejów luksusowych.
Jako przykład można wymienić: olej kukurydziany, olej sezamowy, olej z oliwek, olej lniany, olej z pestek moreli, pestek dyni, orzeszków piniowych, pistacji oraz olej migdałowy.
W przypadku jednokrotnego tłoczenia na zimno, olej jest tłoczony bez wcześniejszej obróbki cieplnej. Olej otrzymany przez tłoczenie na zimno zachowuje naturalny smak, zapach i ma jasny kolor.
Tłoczony na zimno olej, produkowany w temperaturze nieprzekraczającej 50 °, gwarantuje zachowanie cennych elementów (np. witaminy E, K, prowitaminy A, polisacharydy i cukry proste), zawartych w nasionach roślin oleistych, bez których nie może istnieć żaden organizm.
Wadą tej metody jest to, że olej nie może być przechowywany przez długi czas,

szybko staje się mętny i jełczeje.
Olej słonecznikowy tłoczony na zimno jest jednym z niewielu produktów spożywczych, w których dostępność biologiczna, smak, posmak, zapach, kompleks witamin itp. nie są zmieniane i nie zostały zepsute przez człowieka.

Drodzy potencjalni klienci, zawsze chętnie odpowiemy na wszystkie pytania dotyczące proponowanego sprzętu, chcemy wspólnie znaleźć sposób, aby pomóc Państwu w osiągnięciu celów.

Recenzje

Na razie brak recenzji produktów.

Napisz pierwszą opinię o “Tłoczenie roślin nasion oleistych na zimno”